top of page
 • Skribentens bildJoanna

5 enkla minuter ger stor effekt!

Uppdaterat: 4 juli 2022Hur avslutar du dina dagar? Förr om åren så var det sista jag gjorde på kvällen att ligga och scrollar på sociala media eller tittar på tv. Jag var uppe för länge, jag hamnade oftast i en dålig känsla och jag sov också för lite och dåligt.


Jag gör inte så längre. Som avslut på mina dagar har jag numera en vana som bara tar 5 minuter att göra och den har helt otroligt bra effekt på flera områden. Jag läste precis en artikel (*) där man sammanställt vetenskapliga bevis för att den här vanan bland annat har följande effekter:

 • Gör dig gladare

 • Minskar din stress

 • Förbättrar din självkänsla

 • Gör att du sover bättre

 • Minskar din smärta och värk

 • Förbättrar dina förhållanden

 • Gör dig till en bättre ledare


Det bästa med den här vanan är att den är enkel att göra och att den bara tar 5 minuter. Men precis som med alla andra vanor så krävs det att du gör den regelbundet för att få effekten. Vill du veta vilken vana jag pratar om? Det är min Må bra dagbok. (Vissa kallar det också för tacksamhetsdagbok.)


Jag har alltid en fin anteckningsbok liggandes på mitt nattduksbord. Innan jag somnar så tar jag 5 minuter och skriver i min dagbok. Jag använder 3 rubriker under vilka jag anger tre olika saker.

 1. Vad har varit bra med dagen idag? – Skriv 3 saker

 2. Vad har varit bra med mig idag? – Skriv 3 saker

 3. Vad är jag tacksam för? – Skriv 3 saker

Det är bra om du försöker att varje kväll skriva olika saker. Då ökar du din medvetenhet och blir bättre på att observera allting som är bra och som du är tacksam för.


Det som händer när du verkligen lägger fokus på vad du är tacksam för är att du direkt får en dopamin-kick. Dopamin är en av våra signalsubstanser i hjärnan som gör att du mår bra.


Så istället för att scrolla på telefonen eller titta på tv i sängen innan du somnar så kan du fundera på om du skulle vilja skriva i din Må bra dagbok istället. Vilken effekt skulle du få då? Det är ju en enkel vana som direkt gör att du mår bra och som dessutom kommer ha betydligt fler positiva effekter i ditt liv.


Så när kommer du att börja med den här enkla vanan? Och vilka effekter kommer du att uppleva?


Lycka till & Sov gott!

hälsar

Joanna


Artikelreferens:

36 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page