top of page
  • Skribentens bildJoanna

Empatiskt ledarskap - förmågan att prova olika skor

Empati är en otroligt viktig egenskap hos ledare. Förutom att empatiska ledare minskar ohälsa (vilket är nog så viktigt!) visar en artikel i Forbes* att den empatiska förmågan också bidrar till:

  • Innovation: 61% jämfört med 13% för mindre empatiska ledare

  • Engagemang: 76% för empatiska ledare jämfört med 32% för dem med lägre empati

  • Behålla personal: Betydligt högre sannolikhet att empatiska ledare behåller sin personal då de är respekterade och högt värderade.


Vad handlar empati om? Den enkla beskrivningen är att empati är förmågan att uppleva och förstå hur andra människors tänker, tycker och känner.


Det är lite som att förstå vilka skor andra människor går i. När jag förstår om du har högklackat, sneakers eller vandringskängor förstår jag dig lite bättre.


Om du har högklackat kanske jag förstår att ditt bidrag kommer vara fantastiskt snyggt! Om vi ska förflytta oss behöver det ske med korta etapper med bra underlag.


Om du har sneakers kanske jag förstår att du gillar att sätta fart. Om vi ska förflytta oss är riktningen viktig så att du inte sätter fart åt fel håll. Du kanske också behöver dryck och energi under loppets gång för att hålla energin uppe.


Vi är alla olika! Om jag som ledare är medveten om vilka skor mina medarbetare har kan jag säkerställa att de får bidra utifrån sina styrkor och förutsättningar! Då kan vi dra full nytta av att vi bland annat har ett par snygga Louboutins och ett snabba Nike Airs. Vi drar full nytta av våra olikheter.


Empati är en av 5 dimensioner inom Emotionell Intelligens (EQ) som är skillnaden som gör skillnad för dig som ledare. EQ, tillsammans med kraftfulla NLP-verktyg och framgångsrika vanor är de tre huvudingredienserna i vår utbildning Master your Leadership.


Tillbaka till dig - Vilka skor har medlemmarna i ditt team? Har du någon med ballerinaskor eller Moon boots? Vilket är ditt favoritcitat om att gå i någon annans skor?11 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page