top of page
  • Skribentens bildJoanna

Hur säger du nej?

Nu kör vi tema tid ⌚ och prioriteringar!🎯

Dagens inlägg handlar om olika sätt att säga nej till en förfrågan.

För att kunna säga ett respektfullt nej som också accepteras behöver du ha med dig ditt VARFÖR och RÄTT ÖVERTYGELSE. (Läs mer om detta i förra inlägget där jag delade min 5 stegsprocess för att säga nej).

Med ett tydligt VARFÖR och RÄTT ÖVERTYGELSE, använd något av följande alternativ:

1. Säg nej - med bekräftelse och motivering: "Jag förstår att det är en viktig aktivitet men jag är fullbokad och har därför inte tid eller möjlighet att göra detta".

2. Säg nej - med motfråga: "Jag har inte tid eller möjlighet att göra detta baserat på hur min lista över åtaganden ser ut. Vilket/vilka av mina andra åtaganden ska jag i så fall stryka eller senarelägga?"

3. Säg nej - med hänvisning: Ett bra knep för att säga nej är att hänvisa till någon annan. "Tyvärr har jag inte möjlighet att göra detta nu men jag kan sätta dig i kontakt med en person som skulle kunna hjälpa dig."

4. Säg nej - med förskjutning: "Jag har tyvärr inte tid och möjlighet att göra detta just nu, men vad sägs om att jag gör det om två veckor?" På detta sätt har du möjlighet att skapa utrymmet för att utföra aktiviteten.

5. Säg nej - kortfattat: "Nej" eller "Nej, tyvärr". Det här är ofta det svåraste sättet att säga nej, eftersom vi tror att vi kommer såra motparten eller uppfattas som otrevliga. Det är dock inte alltid fallet och i vissa situationer är ett tydligt nej det enda som fungerar. Speciellt när du har en motpart som du av erfarenhet vet har svårt att acceptera ett nej. Då bjuder du inte in till någon diskussion utan stänger direkt dörren.

Det tål att upprepas - Att säga nej till något innebär att du säger ja till andra saker. Du är alltså en ja-sägare, bara till andra saker än den aktuella förfrågan. För att inte fastna i eventuella negativa känslor efter ett nej, välj att istället lägga fokus på det du säger ja till. Fira därför dina JA! Du och dina prioriteringar är viktiga!

👉 Hur säger du nej? Vad säger du då ja till?

Let’s level up! ⭐5 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page