top of page
  • Skribentens bildJoanna

Olika perspektiv = Olika kartor

Varför finns det så många kloka uttryck som involverar elefanter??? 🐘


”Elefanten i rummet” – oftast ett problem som är mycket tydligt men som ingen vågar prata om


”Skiva elefanten” – När ett problem blir för stort eller svårt att lösa så kom ihåg att man kan äta upp en hel elefant bara man skär den i tillräckligt små skivor. (Fast varför skulle man egentligen vilja äta en elefant??? Nåja, back to the point.)


Bilden i detta inlägg kommer från en berättelse om blinda män som utforskar olika delar av en elefant. Deras begränsade erfarenheter och deras beskrivningar skiljer sig avsevärt från varandra. Det finns lite olika versioner av denna berättelse med inslag av misstänksamhet som resulterar i oärlighet och konflikter. Moralen i berättelsen är att vi människor har en tendens att hävda absolut en sanning baserat på våra begränsade subjektiva upplevelser som alla kan vara lika sanna.


Som du förstår så är detta inlägg nummer två på temat ”Verkligheten har många kartor”.


Hur kan du hitta den helhet (elefant) som innebär att ditt perspektiv (karta) och någon annans perspektiv (karta) faktiskt kan mötas?


Innan vi lämnar elefanttemat för idag tänkte jag dela ett citat från Dag Hammarskjöld:

”Förenta Nationerna är precis som älskande elefanter! Allt försigår på ett mycket högt plan, en massa damm virvlas upp, men man får vänta i åratal på resultatet.”


Let’s level up! ⭐
177 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page