top of page
  • Skribentens bildJoanna

Svårt att säga nej?

Nu kör vi tema tid ⌚ och prioriteringar!🎯

Dagens inlägg handlar om ett litet ord som ibland kan vara väldigt svårt att säga - NEJ.

"Joanna, skulle inte du kunna hjälpa mig att hålla en kort dragning imorgon på mötet om vårt projekt?" När jag får frågan är klockan är 15:45 på tisdag eftermiddag. Mötet är 09:00 dagen därpå. Det kommer vara mellan 30-40 nyckelintressenter på morgondagens möte. Hela min insida skriker: Nej, jag hinner inte! Till min förvåning, när jag öppnar munnen för att svara så säger jag istället "Självklart, det fixar jag".

Har det hänt dig någon gång? Att du sagt ja, fast du egentligen ville säga nej? Ibland är det otroligt svårt att säga det där lilla ordet "Nej".

Idag, många år senare, har jag lärt mig hur jag ska säga nej på ett sätt som känns bra och som fungerar. Här delar jag med mig av min process som består av 5 steg:

1. Be om betänketid.⏳ Ta för vana att inte svara på stående fot utan begär att få återkomma. Under din betänketid har du möjlighet att göra en Ekologicheck (se föregående inlägg).

2. Klargör ditt varför.❓ Sätt ihop listan över dina orsaker till att du tackar nej. Vad är det du vill lägga tid på istället? Varför är det viktigt för dig? Här kan dina mål och värderingar också användas som tydliga vägvisare och argument. Denna lista är grunden för att lämna ett bra svar - oavsett om det är ja eller nej.

3. Skapa övertygelse.❗ Innan du svarar be


höver du gå in i rätt känsla. Visualisera därför ditt varför, dvs alla de aktiviteter som är viktiga och som du säger ja till. Känn hur det kommer att kännas när du gör alla de prioriterade sakerna. Vad uppnår du då? Hur kommer det att kännas? Bli medveten om att du och dina prioriteringar är viktiga. Nu är nu och det här är ditt ansvar och ditt liv.

4. Leverera ditt svar. ⛔ (I nästa inlägg ger jag några alternativ och exempel på hur du kan svara nej.)

5. Fira dina ja. 🥳 Att säga nej till något innebär att du säger ja till andra saker. För att inte fastna i eventuella negativa känslor efter en nej, välj att istället lägga fokus på det du säger ja till. Fira att du sagt ja till dessa saker. Du och dina prioriteringar är viktiga!

👉 Vad är viktigt för dig? Vad säger du nej till för att kunna säga ja till annat?

Let’s level up!


17 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page