top of page
  • Skribentens bildJoanna

Vad är egentligen viktigt på riktigt?

Nu kör vi tema tid och prioriteringar! Dagens inlägg handlar om:

  • vad du faktiskt lägger din tid på ⏳

  • vad som egentligen är viktigt ❗

Ditt dygn har 24 timmar, dvs 1440 minuter. Vilka aktiviteter lägger du dessa timmar på?

Springer du på i ekorrhjulet och undrar varför alltid det är för mycket viktiga saker som aldrig blir gjorda? Lägger du verkligen tiden på det som är viktigast för dig?

Första tipset är att göra övningen Tidmatrisen vilket är en visuell sammanställning för att klargöra vad du lägger tid på och hur du prioriterar.

Tidsmatrisen är en teknik som användes framgångsrikt av president Eisenhower och som även Stephen Covey - 7 habits of highly effective people - förespråkar. President Eisenhower lär ha sagt "Det som är viktigt är sällan brådskande och det som är brådskande är sällan viktigt".

✔️Du börjar genom att göra en genomgång av vad du faktiskt lägger dina timmar och minuter på. Gör helt enkelt en lista över det du gör en vanlig dag.

Sedan använder du den listan och placerar in alla aktiviteterna i en tidsmatris med axlarna

  • Viktigt / Inte viktigt

  • Bråttom / inte bråttom

🟥1. Rutan - Viktigt & Bråttom: Det här är de aktiviteter som är högst prioriterade och bör alltså utföras först. Som inbiten prokrastinatör kan jag säga att här hamnar de där tråkiga eller jobbiga sakerna som är viktiga men som haft en deadline långt fram i tiden och som jag tänkt att jag tar sedan…

🟩2. Rutan - Viktigt & Inte bråttom: Här finns aktiviteterna du borde planera in i kalendern för att säkerställa att de blir gjorda. Helst med marginal till aktivitetens deadine. Dvs det som jag som prokrastinatör inte alltid lyckas med utan sitter och utför i sista sekunden när de är viktiga och bråttom…

🟨3. Rutan - Bråttom & Inte viktigt: Här är listan du kan jobba med för att frigöra tid. Vad i denna lista kan du delegera?

🟦4. Rutan Inte viktigt & Inte bråttom: Här har du dina tidstjuvar! Här finns aktiviteterna som du borde sluta med för att säkerställa att du istället gör det som är viktigt för dig. Här får jag personligen se till att kapa tiden på mobilen. Infinite scroll i sociala media är ett tidsmonster!

Har du testat Tidsmatrisen tidigare? Håller du med om Eisenhowers uttalande?

Let's level up! ⭐


51 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page