top of page
  • Joanna

⚙️ Teknik - Vem sköter snacket i ditt huvud?

Uppdaterat: 4 juli 2022

Hör du också röster i ditt huvud? (Nej, jag har inte rökt på och jag har inte drabbats av en psykos.) Jag menar det där självsnacket som kan pågå i huvudet där du pratar till dig själv. Du kanske vet vad jag menar? Självsnacket handlar tyvärr ofta om att ställa höga krav och hacka ner på sig själv. Ofta levereras snacket med en hård och kritisk röst.

Till exempel när du gör ett misstag eller fel. Vad säger du till dig själv då? Jag vet inte hur det är för dig, men förut hörde jag alltid en röst som sa "Du kan ju ingenting. Typiskt dig att begå misstag på det här sättet. Du är värdelös". När jag skulle göra något som vara viktigt för mig kunde samma röst säga: "Du kommer inte klara det här. Det är ingen idé att du ens försöker?".


Det är som att ha en snattrande anka i ditt huvud som vet alla dina svagheter och som gör allt den kan för att sabotera för dig. Det du kan vara helt säker på är att den här typen av självsnack snarare stjälper dig än hjälper dig.


Så vad kan du göra för att slippa den snattrande ankans destruktiva snack? Det finns en enkel trestegsraket du kan prova direkt - den heter 3M! Eller Mmmmm


  1. Medvetandegöra. Första steget är att bli medveten om att det faktiskt pågår. För många av oss är det här så vanligt att vi inte ens registrerar att det sker. Så börja med att stanna upp och lyssna. Vad är det du säger till dig själv?

  2. Mildra: Det kan vara svårt att direkt sluta eller ersätta det destruktiva snacket. Istället kan du då modifiera hur det låter. Till exempel så kan du ändra hur rösten låter. Du kan ersätta den där kalla kritiska rösten med Kalle Ankas röst till exempel. (Jag menar, det är ju svårt att ta något som Kalle säger på allvar! Eller hur?) Eller någon annan lite roligare röst. För när du ändrar på rösten så ändrar du också på innebörden i budskapet, du mildrar.

  3. Modifiera: Sista steget är att modifiera det du säger till dig själv. Vad skulle hjälpa dig vidare? Vilka ord skulle få dig att utvecklas? Vad behöver du höra för att kunna ta steget? Det är ju faktiskt du som sköter snacket i ditt huvud. Modifiera därför budskapet till det du behöver höra.

I vilka situationer begränsas du av negativt självsnack? När är nästa tillfälle du skulle kunna använda 3M metoden och låta snacket jobba för dig istället för emot dig? Vilka resultat skulle du då kunna uppnå?


🦆TAKE CONTROL AND SHUT THE DUCK UP!


23 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page