top of page
  • Skribentens bildJoanna

Är det här bra för mig?

Nu kör vi tema tid ⌚ och prioriteringar!🎯

Dagens inlägg handlar om att använda ett smart NLP-verktyg som kallas ekologicheck. (Nej, det handlar inte om din miljömedvetenhet och huruvida du sopsorterar utan snarare om att ta ett helhetsperspektiv och tänka på konsekvenserna.)

Hur agerar du när du får en förfrågan? Till exempel en förfrågan om ett möte, en arbetsuppgift eller något annat. Har du svårt att svara nej eller kanske svarar du ja utan att ens tänka efter? Brukar du ångra dig efteråt när du sitter där och sliter med för mycket att göra?

Ett sätt att säkerställa att du kommer känna dig nöjd med ditt svar även i efterhand är att göra en ekologicheck. Kortfattat handlar det om att reflektera över konsekvenserna - både för dig och din omgivning.

Nästa gång du får en förfrågan, ställ det här frågorna till dig själv:

NUTID:

❓️ Är det här bra för mig just nu? (leder det till mina önskade resultat/mål?)

❓️ Är jag beredd att betala priset? (dvs lägga tiden, göra jobbet och kanske få lov att prioritera bort något annat)

❓️ Är det bra för min omgivning? (exempelvis familjen, företaget, samhället)

❓️ Vilka beteenden eller mönster förstärker jag genom att säga ja?

FRAMTID:

❓️ Är det här bra för mig i framtiden?

❓️ Är det här bra för min omgivning i framtiden?

Utifrån svaren på dessa frågor kommer du att ha en bättre bild av om det är rätt för dig att tacka ja eller nej till förfrågan.

Sitter du nu och tänker: "Oj, vad många frågor! Det där hinner jag inte tänka igenom innan jag måste svara!" Då kan jag lugna dig, för det finns en lösning! -->Be om betänketid.

Du kommer inse att det är överraskande många förfrågningar som du inte behöver svara på direkt. Och du behöver bara några minuters lugn och ro för att tänka igenom frågorna.

Här kommer tre olika förslag på hur du ber om betänketid:

  • Jag återkommer.

  • Tack för frågan! Jag ser över min kalender och återkommer.

  • Det är en viktig arbetsuppgift. Jag behöver gå över min planering för att kontrollera om jag har tillräckligt med tid för att göra jobbet med den kvalitet som krävs.

Genom att göra en ekologicheck säkerställer du att du lägger tiden på rätt saker, både för dig och för din omgivning. Du får också möjligheten att reflektera över vilka beteende och mönster - både hos dig och den som frågar - som du förstärker genom att säga ja. Vi tenderar ju att repetera beteenden och mönster som lyckas.

Nu när du vet hur du vill svara - ja eller nej - så är det bara att leverera ditt svar. (Om svaret är nej och du inte vet hur du ska formulera dig, kolla in nästa inlägg.)

Vad tyckte du om ekologichecken? Tänk om du skulle skriva frågorna på en post-it och sätta på skärmen? Undrar hur det skulle påverka dina val och dina beslut?

Let’s level up! ⭐18 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page